Studieresa Porto
Som vi berättade på Facebook förra veckan, så har vi varit på en mycket informativ studieresa till Porto som ligger i Portugal.
Porto är den näst största staden i Portugal, belägen i norra delen av landet nära floden Douros mynning i Atlanten. Porto är en stad med livlig sjöfart och tillverkningsindustrier.
Syftet med studieresan var att vi skulle få en inblick och förståelse för ”plaggets resa”, väl på plats i Porto gjorde vi flera besök i olika industrier. Bl.a. besökte vi en av Portugals modernaste ISO certifierade fabriker.
Där fick vi följa plagget från idé till tillverkning.
I stora drag börjar plaggets resa med en idé, hur vill designern att plagget skall se u? vilka funktioner det skall ha och vilken kvalitet det skall ha?
Deignern ritar upp sin idé, direktrisen får sedan göra sitt genom att se till att alla mått blir rätt en så gradering görs (förstoring och förminskning av de delar som ingår i mönstret). Efter det skickas det färdiga förslag till produktionslandet/fabriken, som återkommer med tillverkningskostaden utav plagget. Sedan gör man ett första provplagg, testar det tills det blir som man vill ha plagget. Ett mönster görs och man syr upp ett provplagg, man väljer ut och köper tyger, och till sist så lägger man ordern hos tillverkaren.
Fabriken påbörjar nu sitt arbete av tillverkningen av plagget. Tyget skall tillskäras, tvättas sys, avsyning (man tittar efter synliga fel på plagget), plagget skall strykas och packas innan det kan lämna fabriken som en färdig produkt.
Transportering utav plagget sker sedan till de länder som har beställt plagget och nu påbörjar transporten till butikerna som vill sälja plagget till dig. Idag är målet att minska på alla utsläpp både på fabrikerna samt transportvägen fram till slutdestinationen en åtgärd som har högsta prioritet hos alla inblandade parter i hela processen.
Som ni förstår så är det många steg ett plagg skall gå igenom innan det landar i våra butiker och du till sist får bära hem det, denna beskrivning är då i stora drag. Så vikten utav att vi väljer hållbarhet och kvalitet samt att vi tar hand om våra plagg är jätteviktig. Så att vi inte hamnar i ett ”slit och släng” mönster. Detta måste bli en naturlig tanke i vardagen. Att ta hand om/vårda varje plagg vi tar in i våra garderober, när vi tröttnar på ett plagg kan vi ge det vidare till någon annan som tar vid underhållet av plagget. Viktigt för att vi tillsammans ska kunna minska miljöpåverkan. Vi har ett avsnitt här på hemsidan under fliken ”bra att veta”-”Klädvård” in och kika, alla kan vi lära oss något nytt.
Ensam kan inte göra allt, Tillsammans kan vi göra skillnad, alla små steg blir stora steg.