PLASTBÄRKASSEN!
Hur blir vädret i vår & sommar??? Påverkar vår livsstil vädret? Svar: JA
En liten tankeställare är PLASTBÄRKASSEN här kan vi verkligen hjälpa till att spara på jordens resurser.
Vi använder i snitt 198 plastbärkassar per person och år räknat på i hela EU.
Svenska Kläder ger bort c:a 2500 stycken plastbärkassar varje år till våra kunder. Tänk nu Globalt, hur många plastbärkassar delas ut/säljs i alla butiker/verksamheter i hela världen varje år? Svar: så många att det inte går att räkna! Att använda så många plastbärkassar varje år är slöseri med jordens resurser. Om vi tillverkar/delar ut/säljer färre plastpåsar minskar vi nedskräpningen och bidrar till ett bättre klimat och sparar på jordens resurser.
I Sverige finns en förordning om plastbärkassar, den ska hjälpa oss att uppnå målet max 40 plastbärkassar per person/år. Det är alltså inte meningen att vi ska byta ut plastbärkassen mot annan typ av engångspåse. Istället ska vi bli bättre på att återanvända de påsar, kassar och väskor som vi redan har. Dessutom sparar du c:a 400 kr per hushåll/år om du tar med dig en redan använd plastpåse eller tygpåse/väska när du handlar, eftersom de flesta idag tar betalt för plastbärkassen.
Vad händer med plastbärkassen efter att vi slutar använda den?
I Sverige använder vi oftast plastbärpåsen som soppåse, som sedan eldas upp och blir värme i våra värmeverk. Det är bättre än att de läggs på deponi, som är fallet i många andra länder. Men bäst är att återvinna plastbärkassen gång på gång och därefter använda den som soppåse.
Men det bästa är ändå att låta bli att samla på sig plastbärpåsar med tryck från diverse butiker. Ett alternativ är att köpa speciella avfallspåsar för dina sopor. Dessa påsar är ofta tunnare än plastbärkassarna vilket innebär att resurser sparas. En annan STOR fördel är att de saknar tryck. Detta pga att när man trycker på plastbärpåsar ger det utsläpp av flyktiga organiska ämnen som är farliga för miljön.
Det finns plastbärkassar tillverkade utav ex sockerrör, majs som är nedbrytbara och komposterbara. Är dessa bättre för miljön? Nja, Alla påsar påverkar miljön eftersom det alltid går åt resurser för att ta fram en ny påse. Och inga påsar är bra i naturen. Det bästa är att använda den påsen du redan har hemma. Och ska du Kompostera plastpåsen behöver du speciella förutsättningar för att den ska brytas ned och detta kan också ställa till problem i återvinningsprocessen.
Många utav alla dessa plastbärkassar hamnar tyvärr i naturen och våra hav. Djur trasslar lätt in sig i plasten och misstar plasten för mat. Att tänka på är att plast aldrig försvinner, utan delas bara i mindre och mindre bitar. Som mikroplast hamnar det i fiskar och musslor och andra djur. Som vi sedan stoppar i oss efter att det hamnat på våra tallrikar.
Inte nog med att nedskräpningen av plast skadar djuren både på land och till havs. Nedskräpningen kostar oss också stora summor pengar varje år. Vi upplever skräpiga miljöer som otrygga. Undersökningar visar att skräp föder skräp dvs. är det redan skräpigt, kan vi skräpa ner lite till.
Så nästa gång du besöker oss, så är det inte av snålhet vi frågar om du vill ha en påse. Och det är inte heller omöjligt att vi har en påse med ”galgar” (i plast) hängandes utanför butiken, passa då på att ta med dig en eller flera hem.
Och du! Dags att införskaffa, kanske sy en själv av något fint tyg du redan har hemma, en tygbärkasse som för ALLTID blir din trogne följeslagare i vardagen.
Ensam är inte stark, men tillsammans är vi oslagbara.
Med dessa ord önskar vi er alla fantastiska kunder/följare en riktigt Härlig vår & sommar med förhoppning om ett vackert väder.